Sri Lankas flagga.

                      Rundresa 1 på Sri Lanka

                          15 dagar/14 nätter

          Denna rundresa är bäst att göra november-april. 

 

     

Rundresa 1 på Sri Lanka.

DAG 1-4

När ni landar på Bandaranaike international airpor i Colombo på Sri Lanka möts ni av Chamila eller någon av hans chaufförer. Ni blir körda till ert Hotell i Negombo. Det tar ca 1/2 timme. Här stannar ni 3 nätter så att ni hinner vila ut, bada, sola och börja lära känna Sri Lanka.

AYUBOWAN-VÄLKOMMEN

I Negombo finns många spännande saker att uppleva.

- Gör en båttur på den holländska kanalen eller i Negombo lagun med Sarath. En av turerna bjuder vi på välj själv vilken ni vill göra. En tuck tuck hämtar er på hotellet och tar er till båten.  Kanal/Laguntur

På kanalturen får man se många vackra fåglar som Sarath är specialist på att hitta. Kanske har man tur och får se den vilda apfamiljen som bor där. Mannen som klättrar högt upp i palmerna för att tappa dom på saven som han sen jäser till palmbrännvin är fascinerande att möta.Turen avslutas med en magisk solnedgång.

På lagunturen åker man via den holländska kanalen ut i Negombo lagun. Här finns vilda apor, flygandehundar (fladdermöss) som hänger i träden, vackra fåglar och fiskare som är ute och fångar räkor på sitt eget speciella sätt. Turen avslutas med en magisk solnedgång.

-Gör en rundtur i Negombo stad med Sunil´s tuck tuck.Vi bjuder er på en rundtur. Han hämtar er på ert hotell och tar er på en 2 timmars tur i Negombo. Man kan åka 2 vuxna personer + ett barn i tuck tucken, om ni är fler ordnar han fler tuck tuckar                      

Vill ni man se fiskmarknaden i full gång får man åka kl. 8.00 på morgonen (för det är då handeln med den nyfångade fisken pågår).

På turen får man uppleva:

Fiskmarknaden, holländska fortet, holländska kanalen, Hindutemplet-Crisna Mariamma tempel, S:t Marys kyrka, Buddatemplet-Angurukaramulla och får också en uppfattning om hur Negombo stad ser ut.

 

- Gör ett besök i staden Negombos centrum

- Sola, bada och njut.Temperaturen i havet är alltid 26-30 grader.

 • Stranden i Negombo.

 • Nyfångad fisk.

Elefantbarnhemmet i Pinnawela.

DAG 4-6

Chamila eller någon av hans chaufförer hämtar er på hotellet efter frukosten. Rundresan börjar med att ni åker till Kandy.

Det är ca 120 km. att åka och det tar ca 3 timmar att köra dit. 

På vägen till Kandy besöker ni elefantbarnhemmet i Pinnawela. Här tar man hand om skadade vilda elefanter och elefantungar som blivit övergivna. Har man tur kan man få se på när dom matar elefantungarna med nappflaskor. Två gånger om dagen tar man ner elefanter till floden så att dom får bada, det är mäktigt att se dom stora djuren på så nära håll vandra över vägen ner till floden. Ett härligt stopp på vägen.  

Kandy som är uppsatt på Unescos världsarvslista är den näst största staden på Sri Lanka efter Colombo och ligger 500 meter över havet. Staden grundades på 1300-talet och ligger vackert beläget nere i en dal mellan de imponerande bergen.

Framme i Kandy checkar ni in på ert hotell. Här stannar ni 2 nätter.

På kvällen kl. 17.00 blir det dansshow. Uppvisningen går av stapelen varje kväll och pågår i en timme. Kandyan-dansen har sitt ursprung från Kandy. Det dansas vilt till ljudet av trummorna i bakgrunden. Kostymerna är imponerande och färgsprakande. Föreställningen avslutas med en eldshow. Uppvisningen sker i närheten av tandtemplet och Kandy-sjön. 

På förmiddagen nästa dag besöker ni Sri Dalada Maligawa-tandtemplet som är stadens mest kända byggnad. Det sägs att templet är byggt runt om en av Buddhas tänder. Templet är en av de viktigaste religösa platserna för buddisterna och en helig plats för miljoner troende.

Efter lunch blir det ett besök i den kungliga botaniska trädgården i Peradeniya som ligger 5 km. utanför stadskärnan.Trädgården är känd för sina orkideer och här finns 4000 växtarter. Förutom orkideer finns här kryddor, medicinalväxter, blommor och palmer.

Efter frukost nästa morgon fortsätter rundresan till Ella. 

 • Kandyan-dansare.

 • Tandtemplet-Sri Dalada Maligawa.

 • Botaniska trädgården i Peradeniya.

Utsikt över teplantage från tåget till Ella.

DAG 6-7

Ni åker till Nanu Oya railway station i närheten av Nuwara Eliya. Det är ca 100 km. dit och det tar ca 2,5 timmar att köra.

Här ligger Sri lankas högsta berg Pidurutalaga. Trakten runt Nuwara Eliya präglas av teodlingar men eftersom klimatet är milt är det också det enda området på Sri Lanka där det går att odla ``europeiska`` grönsaker, frukter och blommor.

På vägen till stationen besöker ni tefabriken Dambro. Här får ni en guidad rundtur där man förklarar och visar processen från planta till färdigt te. Utsikten är vacker över teplantagen, här går kvinnorna upp och ner på sluttningarna och plockar teblad som läggs i en säck som dom bär på ryggen. Ni blir bjudna på te och kan köpa högkvalitets-te till ett bra pris. Ni stannar också och tittar på det vackra vattenfallet Ramboda.

Ni tar tåget från Nanu Oya Railway station resan går genom teplantagen till Ella. Ohiya är en av stationerna på vägen till Ella där tåget gör ett stop. Utsikten under resan är fantastiskt vacker berg, vattenfall, teplantage och grönska. Er chaufför hjälper er ombord på tåget och sen kör han bilen till Ella, när ni kommer fram är han på stationen och väntar på er. Tågresan tar ca 2,5 timme.

Ni checkar in på hotellet i Ella. Här stannar ni 1 natt.

Ella är en liten mysig bergsby som ligger 1000 meter över havet. Byn ligger omgiven av berg med tät skog och teplantage. Efter frukosten nästa dag kan ni göra en vandring upp till Lilla Adams peak. Det är en mycket vacker vandring som tar ca 45 minuter, när ni kommer fram möts ni av en fantastisk utsikt. 

Resan fortsätter sen mot Udawalawe nationalpark.

 • Nanu Oya railway station i Nuwara Eliya.

 • Utsikt över bergen från tåget till Ella.

Apor i Udawalawe nationalpark.

DAG 7-8

Det är ca 95 km. till Udawalawe och det tar ca 2.5 timmar att köra dit. 

Framme i Udawalawe området checkar ni in på hotellet. Här stannar ni 1 natt.

Tidigt på morgonen nästa dag åker ni ut på en halvdags jeepsfari i Udawalawe nationalpark ni gör också ett besök på elefantbarnhemmet där man tar hand om övergivna och skadade elefantungar som sen släpps ut i friheten när dom klarar sig själva. Här finns det gott om elefanter, Sri Lankesiska elefanter är de största av dom asiatiska elefanterna och mindre än var tionde hane har betar. Här finns också sambarhjort, bufflar, apor, vildsvin, läppbjörn, krokodiler, påfåglar, Sri Lankas nationaldjur den färgglada tuppen och massor med vackra fåglar m.m. Det är en magisk känsla att åka runt i parken, stillhet, fridfullhet och med en fantastisk känsla när man komma så nära dessa vilda djur i deras naturliga miljö. Turen kan vara lite skumpig eftersom vägarna är som dom är.

Efter att ni varit ute i nationalparken åker ni vidare mot Tangalle. 

 • Udawalawe nationalpark.

 • Sri Lankas national djur den färg glada tuppen

Stranden i Tangalle.

DAG 8-10

Det är ca 90 km. till Tangalle och tar ca 2 timmar att köra.

När ni kommer fram checkar ni in på hotellet. Här stannar ni 2 nätter.

Tangalle är en stor stad på södra Sri Lanka. Här finns underbara paradisstränder där det är lungt och fridfullt. 

Om ni vill göra något mer än att sola och bada kan ni t.ex. besöka Mulkirigala Rock Temple, ett buddistiskt bergstempel. Templet ligger ca 15 km. norr om Tangalle. Berget Mulkirigala är 200 meter högt. Här finns 7 grottempel belägna på fem terrasser. Dessa terrasser når man via granitvägar och trappsteg som går ända fram till klättringen upp till den sista terrassen som är mycket brant. I grottemplena finns många vackra skulpturer och väggmålningar. Här är väldigt lungt och fridfullt eftersom det inte är så många besökare. Det är en vacker vandring med en fantastisk utsikt. 

Gör ett besök i Tangalle lagun. Åk på en båttur fram emot kvällen och se den vackra solnedgången.

Rundresan fortsätter sedan till Mirissa.

 • Stranden i Tangalle.

 • Mulkirigala, Buddistiskt bergstempel.

 • Tangalle lagun.

Val-delfinsafari i Mirissa.

DAG 10-12

Det är ca 50 km. till Mirissa och tar ca 1 timme att köra.

När ni kommer fram checkar ni i på hotellet. Här stannar ni 2 nätter.

Mirissa är en liten fiskestad på sydkusten och har den största fiskehamnen på södra delen av Sri Lanka.

Stränderna är underbara och ett paradis när det gäller sol och bad. Här finns också möjligheter att surfa.

Tidigt nästa morgon (ca 7.00) blir det val-delfinsafari. Det är blåvalar man får se och dom kan bli upp till 30 meter långa och väga 200 ton. Så vitt man vet är det det största djuret på jorden någonsin. Båten åker ut på djupt vatten där det kan vara över 2000 meter djupt. Hur långt ut man behöver åka för att se valarna beror på var krillen finns, detta är valarnas basfödda och var krillen finns beror på strömmarna i Indiska oceanen. Det är en fantastisk upplevelse att se detta stora djur komma upp ur vattnet och dyka ner igen med sin enorma stjärtfena i luften. Efter att den dykt ner i djupet tar det ca 20 minuter innan den är uppe vid havsytan igen. Båtturen tar 4-6 timmar allt beroende på hur långt ut man måste åka för att få se dessa enorma djur. Man garanterar till 99% att man får se valar.

På eftermiddagen har ni tid för att sola, bada och koppla av på den fantastiska stranden.

Efter frukost nästa dag åker ni tillbaka till Negombo.

 • En av stränderna i Mirissa.

 • Val- och delfinsafari.

Albino sköldpaddan i Kosgoda.

DAG 12-15

Det är ca 180 km. att köra till Negombo och det tar ca 3,5 timmar. Den här sträckan går betydligt fortare att köra än dom andra eftersom Sri Lankas första motorväg går från Matara till Negombo.

På vägen gör ni ett stopp i Kosgoda för ett besök på sköldpaddsfarmen. Projektet att rädda Sri Lankas sköldpaddor från att utrotas startade 1988. Man plockar sköldpaddsägg på stranden om nätterna och dom säljs sedan till farmen. Om farmen inte hade köpt dom så hade man ätit upp äggen. Äggen grävs ner i sanden inne på farmen. Efter ca 50 dagar kläcks sköldpaddsungarna och är efter ett par dagar redo att återvända ut i havet. På farmen har man räddat ca 3,5 miljoner babysköldpaddor.

Framme i Negombo checkar ni in på hotellet. Nu har ni 3 nätter kvar att njuta på Sri Lanka.

 • Sköldpaddsfarmen i Kosgoda.

 • Stranden i Negombo.

DAG 15

Ni hämtas på hotellet och blir körda till flygplatsen i god tid innan planet lyfter.

Vi alla hoppas att ni haft en underbar resa till denna fantastiska ö och hälsar er hjärtligt välkomna tillbaka.

                                                     AYUBOWAN-FARVÄL

                              och må du leva länge och hälsosamt

 

                                           Vad som ingår i denna rundresa 

 

                       Förfrågan eller bokning  HÄR BOKAR DU