Sri Lankas flagga.

                      Rundresa 1 på Sri Lanka

                          19 dagar/18 nätter

                                           Denna rundresa är bäst att göra

                                                        December - Mars

 

     

Rundresa 1

Dag 1-4 Negombo

När ni landat på Bandaranaike international airport i Colombo möts ni av Chamila eller någon av hans chaufförer. Ni blir körda till ert hotell i Negombo och checkar in. Dit tar det ca 1/2 timme.

Här stannar ni 3 nätter så hinner ni vila ut, bada, sola och börja lära känna Sri lanka.

AYUBOWAN-VÄLKOMMEN

I Negombo ingår följande aktiviteter:

- Ni gör en båttur på den holländska kanalen eller i Negombo lagun med Sarath. En tuck tuck hämtar er på hotellet och tar er till båten.  Kanal/Laguntur

På kanalturen får man se många vackra fåglar som Sarath är specialist på att hitta. Kanske har man tur och får se den vilda apfamiljen som bor där.  Mannen som klättrar högt upp i palmerna för att tappa dom på saven som han sen jäser till palmbrännvin är fascinerande att möta.Turen avslutas med en magisk solnedgång.

På lagunturen åker man via den holländska kanalen ut i Negombo lagun. Här finns vilda apor, flygande hundar (fladdermöss) som hänger i träden, vackra fåglar och fiskare som är ute och fångar räkor på sitt eget sätt.Turen avslutas med en magisk solnedgång.

- Det blir en runtur i Negombo stad med Sunil´s tuck tuck.  Rundtur i Negombo

Han hämtar er på hotellet och tar er på en 2 timmars tur i Negombo stad. Man kan åka 2 vuxna i tuck tucken + ett barn om ni är fler ordnar han fler tuc tucar. 

Vill man se fiskmarknaden i full gång får man åka klockan 7:00 på morgonen (för det är då handeln med den nyfångade fisken pågår som intensivast)

På turen får man uppleva:

Fiskmarknaden, holländska fortet, holländska kanalen, Hindutemplet-Crisna Mariamma tempel, S:t Marys kyrka, Buddatemplet- Angurukaramulla och ni får också en uppfattning om hur Negombo stad ser ut.

- Gör ett besök i staden Negombos centrum

- Sola, bada och njut. Temperaturen i havet är alltid 26-30 grader.

 • Stranden i Negombo.

 • Nyfångad fisk.

Utsikt över Kandy.

Dag 4-6 Kandy

Chamila eller någon av hans chaufförer hämtar er på hotellet efter frukosten. Rundresan börjar med att ni åker till Kandy.

Det är ca 120 km. att åka och det tar ca 3 timmar att köra dit. 

På vägen till Kandy besöker ni elefantbarnhemmet i Pinnawela. Här tar man hand om skadade vilda elefanter och elefantungar som blivit övergivna. Har man tur kan man få se på när dom matar elefantungarna med nappflaskor. Två gånger om dagen tar man ner elefanter till floden så att dom får bada, det är mäktigt att se dom stora djuren på så nära håll vandra över vägen ner till floden. Ett härligt stopp på vägen.  

Kandy som är uppsatt på Unescos världsarvslista är den näst största staden på Sri Lanka efter Colombo och ligger 500 meter över havet. Staden grundades på 1300-talet och ligger vackert beläget nere i en dal mellan de imponerande bergen.

Framme i Kandy checkar ni in på ert hotell. Här stannar ni 2 nätter.

Följande saker får ni uppleva i Kandy:

- Dans uppvisning som går av stapelen varje kväll klockan 17:00 och som pågår i en timme. Kandyan-dansen har sitt ursprung från Kandy. Det dansas vilt till ljudet av trummorna i bakgrunden. Kostymerna är imponerande och färgsprakande. Föreställningen avslutas med en eldshow. Uppvisningen sker i närheten av tandtemplet och Kandy-sjön. 

- Ni besöker Sri Dalada Maligawa-tandtemplet som är stadens mest kända byggnad. Det sägs att templet är byggt runt om en av Buddhas tänder. Templet är en av de viktigaste religösa platserna för buddisterna och en helig plats för miljoner troende.

- Det blir ett besök i den kungliga botaniska trädgården i Peradeniya som ligger 5 km. utanför stadskärnan.Trädgården är känd för sina orkideer och här finns 4000 växtarter. Förutom orkideer finns här kryddor, medicinalväxter, blommor och palmer.

 • Kandyan-dansshow

 • Tandtemplet-Sri Dalada Maligawa.

 • Botaniska trädgården i Peradeniya.

Bild tagen från vår balkong.

Dag 6-7 Ramboda

Till Ramboda vattenfall från Kandy är det ca 20 km och det tar ca 45 minuter att köra dit.

Här kan ni njuta av den vackra utsikten över vattenfallet och bergen. 

Ni stannar 1 natt.

 • Utsikt från tågresan från Nanuo Oya till Demodara

 • Hortons Plains Nationalpark

Utsikt över teplantage från tåget till Ella.

Dag 7-9 Ella

Ni åker till Nanu Oya railway station i närheten av Nuwara Eliya. Det är ca 30 Km. dit och det tar ca 1 timme att köra.

Här ligger Sri lankas högsta berg Pidurutalaga. Trakten runt Nuwara Eliya präglas av teodlingar men eftersom klimatet är milt är det också det enda området på Sri Lanka där det går att odla ``europeiska`` grönsaker, frukter och blommor.

På vägen till stationen besöker ni tefabriken Dambro. Här får ni en guidad rundtur där man förklarar och visar processen från planta till färdigt te. Utsikten är vacker över teplantagen, här går kvinnorna upp och ner på sluttningarna och plockar teblad som läggs i en säck som dom bär på ryggen. Ni får smaka på deras te och kan också köpa te med hög kvalite med er hem.

Ni tar tåget från Nanu Oya Railway station. Resan går genom bergen och teplantagen till Demodara ni kommer att åka över Nine Arch Bridge. Ohiya är en av stationerna på vägen till Demodara där tåget gör ett stop. Utsikten under resan är fantastiskt vacker berg, vattenfall, teplantage och grönska. Er chaufför hjälper er ombord på tåget och sen kör han bilen till Demodara. När ni kommer fram är han på stationen och väntar på er. Tågresan tar ca 2,5 - 3 timmar.

Ni checkar in på hotellet i Ella. Här stannar ni 2 nätter.

Ella är en liten mysig bergsby som ligger 1000 meter över havet. Byn ligger omgiven av berg med tät skog och teplantage. 

Här kan ni välja nästa dag att göra någon av följande saker:

- Hortons Plains Nationalpark är en mycket vacker park som ligger högt upp i dom centrala delarna på Sri Lanka. Naturen är vacker med unika växter och vattenfall. Det är här som det man kallar The World ´s End ligger.

- Vandra upp till Diyaluma vattenfallet och bada i vattenfallets naturliga bassängerna.

- Besöka Liptons Seat ett av Sri Lankas största te plantage. Där åker man in i te plantagen med tuc tucs och får se när dom plockar te. Ni får också se platsen där Sir Thomas Lipton brukade sitta och titta ut över sina vackra te plantage.

Nästa morgon innan resan fortsätter till Udawalawa kan ni göra en vandring upp till Littel Adams Peak. Det är en vacker vandring som tar ca 45 minuter.

Apor i Udawalawa nationalpark.

Dag 9-10 Udawalawa

Det är ca 95 km. till Udawalawa och det tar ca 2.5 timmar att köra dit. 

Framme i Udawalawa området checkar ni in på hotellet. Här stannar ni 1 natt.

Tidigt på morgonen nästa dag åker ni ut på en halvdags jeepsfari i Udawalawa nationalpark ni gör också ett besök på elefantbarnhemmet där man tar hand om övergivna och skadade elefantungar som sen släpps ut i friheten när dom klarar sig själva. Här finns det gott om elefanter, Sri Lankesiska elefanter är de största av dom asiatiska elefanterna och mindre än var tionde hane har betar. Här finns också sambarhjort, bufflar, apor, vildsvin, läppbjörn, krokodiler, påfåglar, Sri Lankas nationaldjur den färgglada tuppen och massor med vackra fåglar m.m. Det är en magisk känsla att åka runt i parken, stillhet, fridfullhet och med en fantastisk känsla när man komma så nära dessa vilda djur i deras naturliga miljö. Turen kan vara lite skumpig eftersom vägarna är som dom är.

Efter att ni besökt elefant barnhemmet åker ni vidare mot Tangalle. 

 • Udawalawe nationalpark.

 • Sri Lankas national djur den färg glada tuppen

En strand i Tangalle.

Dag 10-13 Tangalle

Det är ca 90 km. till Tangalle och det tar ca 2 timmar att köra.

När ni kommer fram checkar ni in på hotellet. Här stannar ni 3 nätter.

Tangalle är en stor stad på södra Sri Lanka. Här finns underbara paradisstränder där det är lungt och fridfullt. 

En av dagarna blir det en kvälls utflykt då ni åker och ser på när sköldpaddorna går upp och lägger sina ägg i sanden.

Om ni vill göra något mer än att sola och bada kan ni t.ex. besöka Mulkirigala Rock Temple, ett buddistiskt bergstempel. Templet ligger ca 15 km. norr om Tangalle. Berget Mulkirigala är 200 meter högt. Här finns 7 grottempel belägna på fem terrasser. Dessa terrasser når man via granitvägar och trappsteg som går ända fram till klättringen upp till den sista terrassen som är mycket brant. I grottemplena finns många vackra skulpturer och väggmålningar. Här är väldigt lungt och fridfullt eftersom det inte är så många besökare. Det är en vacker vandring med en fantastisk utsikt. (inträdet är inte inkluderat i resans pris men chauffören kör er gärna dit)

Rundresan fortsätter sedan till Mirissa.

 • En strand i Tangalle

 • Rekawa turtle watch i Tangalle

 • Mulkirigala, Buddhistiskt bergstempel

Val-delfinsafari i Mirissa.

Dag 13-15 Mirissa

Det är ca 50 km. till Mirissa och det tar ca 1 timme att köra.

När ni kommer fram checkar ni i på hotellet. Här stannar ni 2 nätter.

Mirissa är en liten fiskestad på sydkusten som har den största fiskehamnen på södra delen av Sri Lanka. Det finns många fina stränder i Mirissa området.

 

Tidigt nästa morgon ca 7:00 blir det val-delfinsafari Det är blåvalar man får se och dom kan bli upp till 30 meter långa och väga 200 ton. Så vitt man vet är det det största djuret på jorden någonsin. Båten åker ut på djupt vatten där det kan vara över 2000 meter djupt. Hur långt ut man behöver åka för att se valarna beror på var krillen finns, detta är valarnas basfödda och var krillen finns beror på strömmarna i Indiska oceanen. Det är en fantastisk upplevelse att se detta stora djur komma upp ur vattnet och dyka ner igen med sin enorma stjärtfena i luften. Efter att den dykt ner i djupet tar det ca 20 minuter innan den är uppe vid havsytan igen. Båtturen tar 4-6 timmar allt beroende på hur långt ut man måste åka för att få se dessa enorma djur. Man garanterar till 99% att man får se valar.

På eftermiddagen har ni tid för att sola, bada och koppla av.

 • En strand i Mirissa.

 • Val- och delfinsafari.

Unawatuna Beach

Dag 15-18 Unawatuna

Dit är det ca 28 km att köra från Mirissa och det tar ca 40 minuter. Här stannar ni 3 nätter

Unawatuna är en liten stad på södra Sri Lanka med en underbar strand. Här blir det mycket sol och bad men även ett par trevliga utflykter.

- Besöka Galle Fort.Detta är trevligt att göra sent en eftermiddag promenera runt, se solnedgången och kanske stanna och äta middag.

- Båttur på Mandu River. Madu Ganga är Sri Lankas näst största våtmark och består av 62 små öar där det växer mangrove skog. Där finns också 2 större öar där ca 200 familjer lever. Under båtturen får ni bl.a se gamla tempel, lokalbefolkningen odla kanel, många vackra fåglar och prova på fisk spa.

 

 • Galle Fort

 • Vandrande träd i Galle Fort

Albino sköldpaddan i Kosgoda.

Dag 18-19 Negombo

Det är ca 180 km. att köra till Negombo och det tar ca 3,5 timmar. Den här sträckan går betydligt fortare att köra än dom andra eftersom Sri Lankas första motorväg går från Matara till Negombo.

På vägen gör ni ett stopp i Kosgoda för ett besök på sköldpaddsfarmen. Projektet att rädda Sri Lankas sköldpaddor från att utrotas startade 1988. Man plockar sköldpaddsägg på stranden om nätterna och dom säljs sedan till farmen. Om farmen inte hade köpt dom så hade man ätit upp äggen. Äggen grävs ner i sanden inne på farmen. Efter ca 50 dagar kläcks sköldpaddsungarna och är efter ett par dagar redo att återvända ut i havet. På farmen har man räddat ca 3,5 miljoner babysköldpaddor.

Framme i Negombo checkar ni in på hotellet för en sista natt på Sri Lanka.

 • Sköldpaddsfarmen i Kosgoda.

 • Stranden i Negombo.

Dag 19 hemresa

Ni hämtas på hotellet och blir körda till flygplatsen i god tid innan planet lyfter.

Vi alla hoppas att ni haft en underbar resa till denna fantastiska ö och hälsar er hjärtligt välkomna tillbaka.

                                                     AYUBOWAN-FARVÄL

                              och må du leva länge och hälsosamt

 

                                           Vad som ingår i denna rundresa 

 

                       Förfrågan eller bokning  HÄR BOKAR DU