Sri Lankas flagga

Sri Lankas flagga

                     Rundresa 1 på Sri Lanka

19 dagar/18 nätter   

                                     Denna rundresa är bäst att göra december - mars

Rundresa 1

Rundresa 1

Dag 1-4 Negombo

När ni landat på Bandaranaike international airport i Colombo möts ni av Chamila eller någon av hans chaufförer. Ni blir körda till ert hotell i Negombo och checkar in. Dit tar det ca en 1/2 timme.

Här stannar ni 3 nätter så hinner ni vila ut, bada, sola och börja lära känna Sri lanka.

          AYUBOWAN-VÄLKOMMEN

I Negombo ingår följande aktiviteter i resans pris:

- En båttur på den holländska kanalen eller i Negombo lagun med Sarath. En tuck tuck hämtar er på hotellet och tar er till båten.  Kanal/Laguntur

På kanalturen får man se många vackra fåglar som Sarath är specialist på att hitta. Har man tur kan man får se den vilda apfamiljen som bor där.  Mannen som klättrar högt upp i palmerna för att tappa dom på saven som han sen jäser till palmbrännvin är fascinerande att möta.Turen avslutas med en magisk solnedgång.

På lagunturen åker man via den holländska kanalen ut i Negombo lagun. Här finns vilda apor, flygande hundar (fladdermöss) som hänger i träden, vackra fåglar och fiskare som är ute och fångar räkor på sitt eget sätt.Turen avslutas med en magisk solnedgång.

- En runtur i Negombo stad med Sunil´s tuck tuck.  Rundtur i Negombo

Han hämtar er på hotellet och tar er på en ca 2 timmars tur i Negombo stad. Man kan åka 2 vuxna i tuck tucken + ett barn om ni är fler ordnar han fler tuc tucar. 

Vill man se fiskmarknaden i full gång får man åka klockan 7:00 på morgonen (för det är då handeln med den nyfångade fisken pågår som intensivast)

På turen får man uppleva:

Fiskmarknaden, holländska fortet, holländska kanalen, Hindutemplet-Crisna Mariamma tempel, S:t Marys kyrka, Buddatemplet- Angurukaramulla och ni får också en uppfattning om hur Negombo stad ser ut.

Om ni vill kan ni besöka staden Negombos centrum

Sola, bada och njut. Temperaturen i havet är alltid 26-30 grader.

Stranden i Negombo

Nyfångad fisk

Utsikt över Kandy

Utsikt över Kandy

Dag 4-6 Kandy

Chamila eller någon av hans chaufförer hämtar er på hotellet efter frukosten. Rundresan börjar med att ni åker till Kandy.

Det är ca 120 km att åka och det tar ca 3 timmar att köra dit. 

På vägen till Kandy stannar ni för att se badande elefanter i Pinnawela Klockan 10:00 på förmiddagen tar man ner elefanter till floden så att dom får bada, det är mäktigt att se dom stora djuren på så nära håll vandra över vägen ner till floden. Ett härligt stopp på vägen.  

Kandy som är uppsatt på Unescos världsarvslista är den näst största staden på Sri Lanka efter Colombo och ligger 500 meter över havet. Staden grundades på 1300-talet och ligger vackert beläget nere i en dal mellan de imponerande bergen.

Här stannar ni 2 nätter.

I Kandy ingår följande aktiviteter:

- Dansuppvisning som går av staplen varje kväll klockan 17:00 och som pågår i en timme. Kandyandansen har sitt ursprung från Kandy. Det dansas vilt till ljudet av trummorna i bakgrunden. Kostymerna är imponerande och färgsprakande. Föreställningen avslutas med en eldshow. Uppvisningen sker i närheten av tandtemplet och Kandysjön. 

- Ni besöker Sri Dalada Maligawa. Tandtemplet som är stadens mest kända byggnad sägs vara byggt runt om en av Buddhas tänder. Templet är en av de viktigaste religösa platserna för buddisterna och en helig plats för miljoner troende. Templet är en av de viktigaste religösa platserna för buddisterna och en helig plats för miljoner troende.

- Det blir ett besök i den kungliga botaniska trädgården i Peradeniya som ligger 5 km utanför stadskärnan.Trädgården är känd för sina orkideer och här finns 4000 växtarter. Förutom orkideer finns här kryddor, medicinalväxter, blommor och palmer.

Kandyan dansshow

Sri Dalada Maligawa Tandtemplet

Botaniska trädgården i Peradeniya

Bild tagen från vår balkong på hotellet

Bild tagen från vår balkong på hotellet

Dag 6-7 Ramboda

Till Ramboda vattenfall från Kandy är det ca 50 km och det tar ca 1 1/2 timme att köra dit.

Här kan ni njuta av den vackra utsikten över vattenfallet och bergen. 

Här stannar ni 1 natt.

Utsikt över teplantage från tåget till Ella

Utsikt över teplantage från tåget till Ella

Dag 7-9 Ella

Ni åker till Nanu Oya railway station i närheten av Nuwara Eliya. Det är ca 30 km dit och det tar ca 1 timme att köra.

Här ligger Sri lankas högsta berg, Pidurutalaga. Trakten runt Nuwara Eliya präglas av teodlingar men eftersom klimatet är milt är det också det enda området på Sri Lanka där det går att odla ``europeiska`` grönsaker, frukter och blommor.

På vägen till stationen besöker ni tefabriken Dambro. Här får ni en guidad rundtur där man förklarar och visar processen från planta till färdigt te. Utsikten är vacker över teplantagen, här går kvinnorna upp och ner på sluttningarna och plockar teblad som läggs i en säck som dom bär på ryggen. Ni får smaka på deras te och kan också köpa te med hög kvalite med er hem. 

Ni tar tåget från Nanu Oya Railway station. Resan går genom bergen och teplantagen till Demodara ni kommer att åka över Nine Arch Bridge. Ohiya är en av stationerna på vägen där tåget gör ett stop. Utsikten under resan är fantastiskt vacker, berg, vattenfall, teplantage och grönska. Er chaufför hjälper er ombord på tåget och sen kör han bilen till Demodara. När ni kommer fram är han på stationen och väntar på er. Tågresan tar ca 2:5 - 3 timmar. 

Här stannar ni 2 nätter.

Ella är en liten mysig stad som ligger 1000 meter över havet. Staden ligger omgiven av berg med tät skog och teplantage. 

Här kan ni välja nästa dag att göra någon av följande aktiviteter:

- Hortons Plains Nationalpark är en mycket vacker park som ligger högt upp i dom centrala delarna på Sri Lanka. Naturen är vacker med unika växter och vattenfall. Det är här som det man kallar The World ´s End ligger.

- Vandra upp till Diyaluma vattenfallet och bada i vattenfallets naturliga bassänger.

- Besöka Liptons Seat Sri Lankas största teplantage. Där åker man in i te plantagen med tuc tucs och får se när teet plockas. Ni får också se platsen där Sir Thomas Lipton brukade sitta och titta ut över sin vackra teplantage.

Nästa morgon innan resan fortsätter till Udawalawa kan ni göra en vandring upp till Little Adams Peak. Det är en vacker vandring som tar ca 45 minuter.

Utsikt från tågresan från Nanuo Oya till Demodara

Hortons Plains Nationalpark

Diyaluma vattenfall

Little Adams Peak

Liptons Seat

Apor i Udawalawa nationalpark

Apor i Udawalawa nationalpark

Dag 9-10 Udawalawa

Det är ca 95 km till Udawalawa från Ella och det tar ca 2 och en halvtimme att köra dit. 

Här stannar ni 1 natt.

I Udawalawa ingår följande aktiviteter:

- En halvdags jeepsfari i Udawalawa nationalpark Här finns det gott om elefanter, Sri Lankesiska elefanter är de största av dom asiatiska elefanterna och mindre än var tionde hane har betar. Här finns också sambarhjort, bufflar, apor, vildsvin, läppbjörn, krokodiler, påfåglar, Sri Lankas nationaldjur den färgglada tuppen och massor med vackra fåglar m.m. Det är en magisk känsla att åka runt i parken, stillhet, fridfullhet och med en fantastisk känsla när man komma så nära dessa vilda djur i deras naturliga miljö. Turen kan vara lite skumpig eftersom vägarna är som dom är.

- Ett besök på elefantbarnhemmet där man tar hand om övergivna och skadade elefantungar som sen släpps ut i friheten när dom klarar sig själva. Här kan man få se när dom matar babyelefanterna med mjölk. 

Udawalawe nationalpar

Sri Lankas national djur den färg glada tuppen

En strand i Tangalle

En strand i Tangalle

Dag 10-13 Tangalle

Det är ca 90 km till Tangalle från Udawalawa och det tar ca 2 timmar att köra dit.

Här stannar ni 3 nätter.

Tangalle är en stor stad på södra Sri Lanka. Här finns underbara paradisstränder där det är lungt och fridfullt. 

I Tangalle ingår följande aktivitet i resans pris:

- En av kvällarna blir det en utflykt då ni åker och ser på när sköldpaddorna går upp och lägger sina ägg i sanden.

Om ni vill göra något mer än att sola och bada kan ni t.ex. besöka Mulkirigala Rock Temple, ett buddistiskt bergstempel. Templet ligger ca 15 km. norr om Tangalle. Berget Mulkirigala är 200 meter högt. Här finns 7 grottempel belägna på fem terrasser. Dessa terrasser når man via granitvägar och trappsteg som går ända fram till klättringen upp till den sista terrassen som är mycket brant. I grottemplet finns många vackra skulpturer och väggmålningar. Här är väldigt lugnt och fridfullt eftersom det inte är så många besökare. Det är en vacker vandring med en fantastisk utsikt. (inträdet är inte inkluderat i resans pris men chauffören kör er gärna dit)

En strand i Tangalle

Rekawa turtle watch i Tangalle

Mulkirigala, Buddhistiskt bergstempel

Val-delfinsafari i Mirissa

Val-delfinsafari i Mirissa

Dag 13-15 Mirissa

Det är ca 50 km till Mirissa från Tangalle och det tar ca 1 timme att köra dit.

Här stannar ni 2 nätter.

Mirissa är en liten fiskestad på sydkusten som har den största fiskehamnen på södra delen av Sri Lanka. Det finns många fina stränder i Mirissa området.

I Mirissa ingår följande aktivitet i resans pris:

- Tidigt nästa morgon ca 7:00 blir det val-delfinsafari Det är blåvalar man får se och dom kan bli upp till 30 meter långa och väga 200 ton. Så vitt man vet är det det största djuret på jorden någonsin. Båten åker ut på djupt vatten där det kan vara över 2000 meter djupt. Hur långt ut man behöver åka för att se valarna beror på var krillen finns, detta är valarnas basfödda och var krillen finns beror på strömmarna i Indiska oceanen. Det är en fantastisk upplevelse att se detta stora djur komma upp ur vattnet och dyka ner igen med sin enorma stjärtfena i luften. Efter att den dykt ner i djupet tar det ca 20 minuter innan den är uppe vid havsytan igen. Båtturen tar 4-6 timmar allt beroende på hur långt ut man måste åka för att få se dessa enorma djur. Man garanterar till 99% att man får se valar.

På eftermiddagen har ni tid för att sola, bada och koppla av.

En strand i Mirissa

Val- och delfinsafari

Unawatuna Beach

Unawatuna Beach

Dag 15-18 Unawatuna

Till Unawatuna från Mirissa är det ca 28 km att köra och det tar ca 40 minuter. 

Här stannar ni 3 nätter.

Unawatuna är en liten stad på södra Sri Lanka med en underbar strand. Här blir det mycket sol och bad men även ett par trevliga utflykter.

I Unawatuna ingår följande aktiviteter i resans pris:

- Besöka Galle Fort. Detta är trevligt att göra sent en eftermiddag, promenera runt, se solnedgången och kanske stanna och äta middag.

- Båttur på Madu River. Madu Ganga är Sri Lankas näst största våtmark och består av 62 små öar där det växer mangrove skog. Där finns också 2 större öar där ca 200 familjer lever. Under båtturen får ni bl.a se gamla tempel, lokalbefolkningen odla kanel, många vackra fåglar och prova på fisk spa.

Galle Fort

Vandrande träd i Galle Fort

Mandu River

Albino sköldpaddan i Kosgoda.

Albino sköldpaddan i Kosgoda.

Dag 18-19 Negombo

Det är ca 180 km att köra till Negombo och det tar ca 3 och en halvtimme att köra dit. Den här sträckan går betydligt fortare att köra än dom andra eftersom Sri Lankas första motorväg går från Matara till Negombo.

På vägen gör ni ett stopp i Kosgoda för ett besök på sköldpaddsfarmen. Projektet att rädda Sri Lankas sköldpaddor från att utrotas startade 1988. Man plockar sköldpaddsägg på stranden om nätterna och dom säljs sedan till farmen. Om farmen inte hade köpt dom så hade man ätit upp äggen. Äggen grävs ner i sanden inne på farmen. Efter ca 50 dagar kläcks sköldpaddsungarna och är efter ett par dagar redo att återvända ut i havet. På farmen har man räddat ca 3,5 miljoner babysköldpaddor. Inträdet ingår i resans pris.

Framme i Negombo checkar ni in på hotellet för en sista natt på Sri Lanka.

Sköldpaddsfarmen i Kosgoda

Stranden i Negombo

Dag 19 hemresa

Ni hämtas på hotellet och blir körda till flygplatsen i god tid innan ert plan lyfter.

Vi alla hoppas att ni haft en underbar resa till denna fantastiska ö och hälsar er hjärtligt välkomna tillbaka.

                                                     AYUBOWAN-FARVÄL

                              och må du leva länge och hälsosamt

 

                                                     Vad som ingår i denna rundresa 

 

                           Förfrågan eller bokning  HÄR BOKAR DU

Dela den här sidan